Hvad er GNU-projektet?

GNU-hoved

GNU-projektet blev søsat i september 1983 af Richard M. Stallman, for at skabe et komplet styresystem, som er fri software. Arbejdet med softwareudviklingen begynder i januar året efter. I dag har vi flere styresystemer, der er fri software, som respekterer brugerne frihed, ved at give alle rettighederne til at anvende, udforske, dele og forbedre softwaren til alle formål.

Stallman stiftede Free Software Foundation i oktober 1985, som en hjælp til de administrative, juridiske og organisatoriske aspekter ved GNU-projektet, samt for at sprede brugen af, og viden om, fri software. GNU-projektets primære licenser er GNU General Public License (GPL) og GNU Lesser General Public License (LGPL, oprindelig kaldet GNU Library General Public License). I årenes løb har de etableret sig som de mest udbredte licenser til fri software.

GNU-projektet består talrige mindre underprojekter, der vedligeholdes af frivillige, virksomheder, eller kombinationer af de to. Disse underprojekter kaldes også GNU-projekter eller GNU-pakker.

GNU-projektets navn stammer fra det rekursive akronym GNU's Not Unix (GNU er ikke Unix). Unix var et meget populært styresystem i 1980'erne, hvorfor Stallman designede GNU til at være overvejende kompatibelt med Unix, så det ikke ville være svært for folk at skifte til GNU. Navnet symbolisere, at GNU tog ved lære af Unix' tekniske design, men gør samtidig også opmærksom på det væsentlige faktum, at de ellers ikke har noget med hinanden at gøre. I modsætning til Unix, er GNU fri software.

Da GNU er Unix-lignende, er det modulært opbygget. Det betyder at tredjepartskomponenter kan føjes til GNU. I dag er det meget almindeligt, at anvende tredjepartskernen ved navn Linux sammen med GNU-systemer. Mange bruger navnet Linux for denne variant af GNU, men dermed hører folk ikke om GNU-projektet og dets mål med softwarefrihed. FSFE beder folk om at anvende udtrykket GNU/Linux eller GNU+Linux, når de refererer til sådanne systemer.